Finns det plats för gamla filmkameror med digital fotografering som ger omedelbar tillfredsställelse? Hur länge kommer vi att kunna köpa en film och behandla den? Här är instruktionerna – sälj inte en 20-årig kamera först.

Egentligen var jag en av de två dinosaurierna som han märkte. Inte ett uppmuntrande förhållande för en grupp på cirka 20 personer.

Stress på liv och död

Det är ingen överraskning att proffs (som våra seminarieledare) till stor del har lämnat filmen med tanke på den snabba hastigheten där förbättringar i upplösning av digitalkameror och färgnoggrannhet sker. Borta är dagarna med en Polaroid-ryggsäck och kamerarygg för att verifiera exponering och belysning. Nu kan vi helt enkelt kontrollera LCD-skärmens digitala kamera och histogram och göra omedelbara justeringar.

Ett tecken som träffade huset nyligen var när jag tog min 120-formatfilm till min favoritkamerabutik, även min pålitliga lokala filmbearbetningsanläggning. De sa till mig att deras maskin agerade och att de kanske inte skulle byta ut den om den misslyckades. Tills, det vill säga, deras maskin är också Croak.

Du kan inte skylla på dem.

Min besvikelse kommer inte från det faktum att jag inte gillar digital. Faktum är att jag fotograferar mestadels med digitala SLR-skivor nu och börjar skanna min 35 mm-film långt innan digitala kameror når sin nuvarande popularitet. Jag licensierade också min bild online. Med andra ord är jag fast inbäddad i världen för digital fotografering.

Jag tror att det är mer ett fall av nostalgi. På bara de senaste åren har jag kunnat köpa filmutrustning av medelformat av hög kvalitet, även om den används och är årtionden gammal. De är byggda som tankar och har linser tillverkade av högkvalitativt glas. Ja – de är tunga och besvärliga, men bildkvaliteten är fenomenal. Efter att ha fotograferat 35 mm bilder i decennier är jag nu redo att kopiera arbetet som gjorts av riktiga tidningsfotografer. Jag köpte till och med en skanner som låter mig skanna filmer med större format.

Där detta leder mig är att jag kan fortsätta använda min filmutrustning så länge jag är villig att utveckla min egen film, om det behövs. Det enklaste hittills är svartvitt, så när push kommer att skjuta, det är vad jag ska skjuta. Med min skanner kan jag konvertera filmer direkt till digital utan att oroa mig för att skriva ut mer.

Är filmen död eller dör? Det råder ingen tvekan om att dagens professionella arbetsflöde övervägande är digitalt.